Van Abeelen APK test roetdeeltjesteller

02-12-2020

Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en TNO heeft Van Abeelen APK in Hilvarenbeek tijdelijk een prototype roetdeeltjesteller in gebruik. Van Abeelen APK is hiervoor uitgekozen vanwege het groot aanbod voertuigen in alle leeftijds- en kilometrageklassen.

Een roetdeeltjesteller is het enige meetmiddel wat met 100% zekerheid kan vaststellen of een roetfilter daadwerkelijk functioneert. Deze test wordt in de toekomst onderdeel van de APK voor voertuigen met een roetfilter. Een auto met een defect roetfilter stoot namelijk duizenden (!) malen meer schadelijke roetdeeltjes uit dan wanneer het roetfilter doet wat het moet doen.

Tot nu toe ontbrak een betrouwbaar beeld van het percentage voertuigen met een defect roetfilter. Na de pilot periode bij Van Abeelen APK zal een duidelijker beeld ontstaan over het aantal voertuigen met defect roetfilter in Nederland.

Anoniem en geen afkeuringen

Momenteel is de roetdeeltjesteller géén onderdeel van de APK en een voertuig zal er dus niet op kunnen worden afgekeurd, ook al blijkt het roetfilter defect. Wij informeren onze klanten echter wel wanneer het roetfilter defect blijkt; wel zo handig om te weten. De resultaten van de meting worden anoniem en dus zonder kentekengegevens verwerkt.

Gratis test bij APK

Wil u weten of het roetfilter van uw auto aan de toekomstige APK-eisen voldoet? Laat deze dan vrijwillig bij ons controleren. Een losse test kost € 10,-. In combinatie met een APK is het gratis.

 

 

Lees meer