Column Mark van Abeelen in vakblad AMT

17-02-2021

Naar aanleiding van het pilotproject met de deeltjesteller, de toekomstig verplichte roetfiltertester, schreef Mark van Abeelen een column in het vakblad AMT.

Kleine deeltjes, grote gevolgen

Deze keer begin ik met een rectificatie op mijn column van mei 2020. Ik schreef toen dat een voertuig met een defect roetfilter meer fijnstof uitstoot dan 25 tot 100 voertuigen met een goed werkend roetfilter. Nu we in ons bedrijf een aantal weken een pilot-test hebben gedaan met een deeltjesteller, weet ik beter. Ik heb de effectiviteit van het roetfilter zwaar onderschat.

In de test bleek dat voertuigen met een goed werkend (warm) roetfilter een uitstoot hebben van 10 tot 1.000 deeltjes per kubieke centimeter (#/cm3). Na invoering van de deeltjestest in de APK worden voertuigen die meer dan 1.000.000 #/cm3 uitstoten hierop afgekeurd. 11 procent van de door ons geteste voertuigen lag boven deze grens. We hebben waarden boven de 3.500.000 #/cm3 gemeten. Het verschil tussen het best en slechtst presterende roetfilter is dus een factor 350.000!

Om dat even in perspectief te plaatsen: één auto met slecht werkend roetfilter stoot evenveel deeltjes uit als een file van auto’s met goed-werkende roetfilters die 600 km lang is en drie rijstroken breed…

Lees de gehele column op AMT.nl